Smarte strømmålere gir kundene bedre oversikt

Nyhet, Strømmarked

Publisert

Hender med iPad

Innen utgangen av 2018 skiftes 2,7 millioner strømmålere over hele landet. Dette vil gi kundene bedre oversikt over eget forbruk. Foto: Fredrikstad Energi

Innen utgangen av 2018 skiftes 2,9 millioner strømmålere over hele landet. De nye målerne registrerer forbruket time for time og melder inn verdiene automatisk hver dag. Dermed får kundene en mer presis strømregning. Alle målerne er typegodkjent av Justervesenet.

De siste ukene har lokalavisa Glåmdalens historie om en strømkunde i Hedmark som fikk ny strømmåler, spredd seg som ild i tørt gress over landet. Kunden hevder at det registrerte strømforbruket økte med 40 prosent over natta, etter at han fikk installert ny, automatisk måler.

Varierer fra dag til dag

– Tidligere ble målerne avlest av kunden én gang i måneden, og kanskje sjeldnere. Da ble fordelingen per dag gjort etter en standard forbruksprofil. Nå får vi det eksakte strømforbruket time for time. Da kan variasjonen fra dag til dag bli mye større, sier informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge.

Strømforbruket varierer nemlig etter utetemperatur, hvor mange som er hjemme, om du har dusjet, brukt vaskemaskin, ladet elbil og så videre. Derfor er det vanskelig å sammenlikne målingen fra de nye, automatiske strømmålerne med gjennomsnittsberegningen som ble gjort tidligere.

Sjekk forbruket over tid

– Vi får også melding om kunder som sammenlikner sluttsummen på fakturaen, uten å se nærmere på hva den inneholder. Det kan være at de har fått en høyere regning fordi det er lenge siden de har lest av måleren, eller de kan ha fått strøm og nettleie på samme faktura, forklarer Øverås.

Han oppfordrer kundene til å følge med på forbruket over tid og sammenlikne lengre tidsperioder. Det kan du normalt gjøre på "Min side" hos nettselskapet eller strømleverandøren.

Gamle målere går saktere

Kunden i Hedmark mener at den forrige strømmåleren kan ha vært så mye som 50 år gammel. Da er det ikke usannsynlig at den kan ha vist for lavt forbruk, ettersom gamle mekaniske målere med dreieskive går tregere med årene. Som gjennomsnitt regnes at de går én prosent saktere per 16 år.

– Strømmålere med dreieskive ble montert frem til rundt år 2000, da elektroniske målere tok over. Vår erfaring er at dreieskivemålere over noen år saktner farten med to til tre prosent, i enkelte tilfeller mer, sier Tore Svendsen ved Infrateks målelaboratorium, til nyhetstjenesten Europower.

Mer presis strømregning

Det er nettselskapene som velger leverandør av de nye målerne som nå monteres rundt i Norge. Modellene er testet og typegodkjent av myndighetene ved Justervesenet.

– En av fordelene med de smarte målerne er at du vil kunne få en mer presis strømregning, basert på hva strømmen koster akkurat når du bruker den. Dermed blir det også mulig å spare penger på å styre forbruket etter prisene, uten at det går ut over sikkerhet eller komfort. Her vil det komme mange automatiske løsninger etter hvert, fastslår Øverås i Energi Norge.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: